spring naar hoofd content

Video Streaming

Wist je dat we steeds meer video streamen?

Netflix, Disney+, Videoland, Prime Video, Tencent, Pathé thuis, YouTube. Streaming series, films, videoclips, lessen, cursussen, kattenvideo’s en meer. In 2021 was Netflix de grote winnaar bij de Emmy-awards. We hebben allemaal minimaal één streamingabonnement. Elke minuut kijken we wereldwijd meer dan 750.000 uur Netflix. Welke effecten heeft de enorme schaal en snelheid van onze overstap van kabeltelevisie en dvd’s naar videostreaming op het milieu?

CO2 Impact Calculator

Elk gestreamd uur verbruikt gemiddeld 2,3 kWh energie per jaar. Met deze basis, en informatie over de uitstoot per kWh, berekenen we de CO2-impact van elk bekeken uur in Nederland maar ook in Europa en wereldwijd. De impactcalculator geeft niet de CO2-impact van je individuele gedrag weer, aangezien we het hier over een enorme trend hebben. In plaats daarvan zie je wat de algehele impact is als elke abonnee van Netflix-videostreaming hetzelfde gedrag aanneemt als jij.

De calculator laat zien hoeveel steden van Amsterdam we jaarlijks met bomen moeten planten om ons streamgedrag te compenseren.

Tips

Wil je een groenere digitale levensstijl omarmen? Hieronder staan wat tips. Als je er een of meerdere selecteert, wordt deze lokaal opgeslagen. Dit is beter voor zowel de CO2-uitstoot als voor jouw privacy. Door een tip te selecteren, wordt deze toegevoegd aan je eigen strijdplan, waar je altijd naar kunt terugkeren op de Take Action pagina.

 • Lagere kwaliteit voor videostreaming

  Streamen op gemiddelde kwaliteit vermindert het gegevensgebruik met 40% en je zal waarschijnlijk het verschil niet eens merken.

  Toevoegen aan Take Action lijst:

 • Gebruik altijd een vaste internetverbinding of wifi en nooit mobiel verkeer

  Bij videostreaming is het gebruik van bundels voor mobiel internet de slechtste optie die er is. Welke provider je ook gebruikt, zorg ervoor dat je verbonden bent met een vaste of wifi-verbinding die een stuk minder energie verbruikt.

  Toevoegen aan Take Action lijst:

 • Ga offline

  Download je afleveringen of films op je laptop of tablet en speel vanaf daar af als je op reis bent.

  Toevoegen aan Take Action lijst:

Wist je dat dvd’s minder vervuilend zijn dan HD-streaming?

Het kijken naar een HD-stream van een film kan evenveel CO2 uitstoten als het maken, transporteren en afspelen van een dvd. Een dvd kan worden opgeslagen, opnieuw bekeken, uitgeleend, terwijl een film op een streamingdienst elke keer dat hij wordt bekeken dezelfde impact heeft. In plaats van 1 dvd kijken we meerdere uren per dag series. Wat kunnen we leren van het dvd-tijdperk bij het gebruik van videostreams? Natuurlijk, als we denken dat we een film, aflevering of documentaire opnieuw kunnen bekijken, kunnen we deze natuurlijk het beste downloaden en niet opnieuw streamen. En hoewel we een gedownloade film op Netflix niet kunnen uitlenen, kunnen we degenen die we willen uitnodigen om de film te zien, uitnodigen en samen de gedownloade versie bekijken. Het zou nog leuker zijn. Stream verantwoord, stream 1 keer.