spring naar hoofd content

Audio streaming

De milieukosten van muziek kunnen worden onderverdeeld in vier tijdperken: het vinyltijdperk in de jaren zeventig, het cassettetijdperk in de jaren tachtig, het cd-tijdperk in de jaren negentig en het online muziektijdperk waarin we ons nu in bevinden. Hoewel de hoeveelheid tijd per dag dat we naar audio luisteren niet echt is veranderd, is de impact op de planeet dat wel. Aanzienlijk.

CO2 Impact Calculator

Elke 20 mensen die gemiddeld 4 uur per dag muziek streamen of podcasts luisteren zouden een boom per jaar moeten planten om hun streaminggedrag te compenseren. Dit klinkt misschien als weinig, maar als je je voorstelt hoeveel miljoenen mensen elke dag muziek en podcasts streamen, dan lopen de cijfers heel snel op. In Nederland hebben ruim 6 miljoen mensen een abonnement op een audiostreaming dienst. In Europa zijn dit meer dan 70 miljoen mensen. Wereldwijd streamen bijna 500 miljoen mensen audio via hun serviceabonnementen. Voor deze rekenmachine gebruiken we alleen informatie van geabonneerde gebruikers van audiostreaming. Je kunt je voorstellen dat de werkelijke totale impact nog groter is als ook de niet-geabonneerde gebruikers worden meegerekend.

Tips

Wil je een groenere digitale levensstijl omarmen? Hieronder staan wat tips. Als je er een of meerdere selecteert, wordt deze lokaal opgeslagen. Dit is beter voor zowel de CO2-uitstoot als voor jouw privacy. Door een tip te selecteren, wordt deze toegevoegd aan je eigen strijdplan, waar je altijd naar kunt terugkeren op de Take Action pagina.

 • Ga offline

  Download je favoriete nummers / albums / podcasts naar je telefoon en speel vanaf daar af.

  Toevoegen aan Take Action lijst:

 • Kies lagere audiostreamingkwaliteit

  Streaming op een gemiddelde kwaliteit vermindert het gegevensgebruik met 40% en je zult waarschijnlijk het verschil niet eens merken.

  Toevoegen aan Take Action lijst:

 • Gebruik geen video terwijl je naar muziek luistert

  Of het nu een achtergrondclip is op Spotify of een YouTube-clip, als je geïnteresseerd bent in de muziek of het gesprek, streamen zonder video zal je uitstoot met 25% verminderen.

  Toevoegen aan Take Action lijst:

Wist je dat?

Wist je dat de milieukosten van muziek nu hoger zijn dan ooit ?

De milieukosten van audio zijn onder te verdelen in gebruikte kunststoffen en uitgestoten CO2-uitstoot. Op het gebied van plastics was de overgang naar streamen en downloaden rond en na 2013 een goede zaak in vergelijking met de vinyl- en cd-tijdperken. Eigenlijk is de totale hoeveelheid plastic die gebruikt wordt om muziekdragers te maken gedaald van 61 miljoen kg per jaar in 2013 naar 8 miljoen kg per jaar in 2021.

In termen van CO2-emissies is de trend echter het tegenovergestelde: de CO2-emissie-impact is gestegen van 157 miljoen kg in het CD-tijdperk tot bijna 500 miljoen kg in het huidige streamingtijdperk. En het stijgt steeds verder.

Laten we eens naar een voorbeeld kijken om te beseffen hoeveel dit is. In 2021 bereikte de muziekclip Baby Shark Dance 9 miljard streams, het eerste enkele nummer dat meer dan 9 miljard keer werd gestreamd. Dit maakt het niet alleen een erg populair nummer, het betekent ook dat dit nummer in zijn eentje verantwoordelijk is voor de uitstoot van meer CO2 dan de jaarlijkse uitstoot van een heel land als Kroati├ź of Slowakije.

Wereldwijd besteden we gemiddeld per dag 1 uur en 31 minuten aan het luisteren naar muziekstreams.