spring naar hoofd content
85 µg CO2 This image costed approximately 85 micrograms of CO2 to transfer.

Sensing CO2

Met Sensing CO2 zetten we de CO2-uitstoot om in een zintuiglijke smaakbeleving. CO2 is een geurloos gas en onzichtbaar voor het menselijk oog. In enkele uitzonderingen is het gas zichtbaar: bijvoorbeeld als bubbels in bruisend mineraalwater of frisdrank. Sensing CO2 maakt gebruik van de sensatie van een koolzuurhoudende drank: de toegevoegde CO2-bubbels activeren de tongreceptoren, terwijl de hoeveelheid de intensiteit bepaalt. Een minimale toename kan plezier snel veranderen in ongemak. Om veerkrachtig te worden, is inzicht in de materie cruciaal. Sensing CO2 wil abstracte getallen verbinden met directe ervaring, wetenschappelijke data met menselijke zintuigen. Laat je smaakpapillen ervaren hoe ons gedrag de CO2-niveaus beïnvloedt en proef mogelijke toekomsten.

Op basis van je persoonlijke digitale gedrag laat de performatieve installatie je verschillende frisdranken ervaren en proef je de verschillende manieren van digitale, verbonden communicatie.

268 µg CO2 This image costed approximately 268 micrograms of CO2 to transfer.

01 / Spam

Ingredienten
Japanse duizendknoop
Uitstoot
0.3 g / ongelezen e-mail

Als er één plant is die lijkt op SPAM e-mail, dan moet het wel de Japanse duizendknoop zijn. Deze zeer krachtige vaste plant is een zeer hardnekkige. Het zijn taaie stengels die door beton groeien en schade kunnen veroorzaken aan gebouwen, leidingen en wegen. Bovendien is het zo hardnekkig dat als het eenmaal geworteld is, het ongelooflijk moeilijk is om er vanaf te komen. Zozeer zelfs dat er duizendknoop controlebedrijven zijn die in feite als SPAM-filter fungeren. Wat zelf eraan te doen? Wees schaars met het delen van je e-mailadres en pas elk seizoen je SPAM-filter aan. Wat betreft de duizendknoop: probeer de plant te verzwakken door de stengels meerdere keren per groeicyclus af te knippen. De scheuten moeten worden weggegooid (…niet in de compostbak waar ze zullen groeien). Maar waarom duizendknoop verspillen als de plant eetbaar is? Met een smaak vergelijkbaar met rabarber, zuur, scherp en pittig, is de Japanse duizendknoop het ideale ingrediënt voor deze verfrissende limonade.

139 µg CO2 This image costed approximately 139 micrograms of CO2 to transfer.

02 / Bedankt

Ingredienten
Misvormde wortelen
Uitstoot
4 g / e-mail

“Zijn misvormde wortelen eetbaar?” is een actuele vraag op internet. Ja! Ze smaken net als hun heteroseksuele metgezellen! Gelieve niet te discrimineren op basis van uiterlijk. Ook: denk twee keer na over het verzenden van die e-mail met alleen ‘Bedankt!’ of ‘bedankt!!’ of misschien ‘thx’. De uitzonderlijk gevormde wortel is onze mascotte omdat hij overdreven perfect en beleefd is. Als elke Nederlander één bedankmail per dag minder zou sturen, zou dat een besparing van 5073 ton CO2 per jaar opleveren, wat gelijk staat aan 25.052 vluchten naar Madrid. Laten we de wereld redden met imperfectie!

De Top 10 van meest regelmatig verzonden e-mails bevat andere één-woord-mails om af en toe over te slaan:

 1. Thank you
 2. Thanks
 3. Have a good weekend
 4. Received
 5. Appreciated
 6. Have a good evening
 7. Did you get/see this?
 8. Cheers
 9. You too
 10. LOL
60 µg CO2 This image costed approximately 60 micrograms of CO2 to transfer.

03 / Bevestiging

Ingredienten
Peren
Uitstoot
4 g / e-mail

In 2020 verlengde de Russische president Vladimir Poetin het embargo op Europees voedsel tot 2022. Vooral Nederlandse en Belgische perentelers hebben het zwaar en hebben te maken met een volatiele afzet. Kijk eens in je inbox en tel de bevestigingsmails. Waarom daar ook geen embargo op leggen! Wanneer je slechts één artikel online bestelt, kan je tot 8 e-mails ontvangen: bevestiging van je account, bevestiging van je bestelling, bevestiging dat het pakket is verzonden, bevestiging dat het pakket is aangekomen in het distributiecentrum, enzovoort. Eén bevestiging is genoeg! Tijd voor een geautomatiseerde e-mailboycot!

190 µg CO2 This image costed approximately 190 micrograms of CO2 to transfer.

04 / Bijlage

Ingredienten
Aardbei, bosbes, framboos
Uitstoot
50 g / e-mail

Bessen zijn fragiele delicatessen met een ongelooflijk korte houdbaarheid. Dit maakt ze een van de meest verspilde vruchten. Toch is hun verpakking en transport een zeer tijdrovende aangelegenheid. Als e-mails fruit waren, zouden grote bijlagen bessen zijn. Het versturen van foto’s in hoge resolutie en uitgebreide .pdf-bestanden is de meest verbruikende e-mailvariant. Dergelijke bestanden kunnen beter worden opgeslagen op een (lokale) server met een deelbare directe link.

94 µg CO2 This image costed approximately 94 micrograms of CO2 to transfer.

05 / Activiteiten-updates

Ingredienten
Citroenmelisse
Uitstoot
5 g / e-mail

Dit kruid kan snel ontkiemen, maar toch gemakkelijk gestructureerd zijn: Citroenmelisse groeit in bosjes en verspreidt zich door zaden en vegetatief (een nieuwe zaailing ontkiemt uit een fragment van de ouderplant). Zodra je het begint te laten groeien, is er bijna altijd te veel, net als die activiteitsupdates in je inbox. Activiteitsupdates zijn e-mails die worden verzonden door sociale platforms zoals Facebook, Slack of Teams. Het is een praktische functie om geen belangrijke berichten te missen. Maar gebeurt het jou ook, dat je hele inbox overspoeld wordt met updates? Deze e-mails met notificaties van updates van activiteiten zijn als de overdreven energieke citroenmelisse naar smaak aan te passen.

223 µg CO2 This image costed approximately 223 micrograms of CO2 to transfer.

06 / Nieuwsbrief

Ingredienten
Appels
Uitstoot
20 g / e-mail

Of de gevallen appels nu klein, groen en onrijp zijn, of gerijpt en klaar om geoogst te worden: ze zijn het resultaat van de natuurlijke verkleining van bomen. Dit moment wordt “juni drop” genoemd. Een inbox kan soms erg lijken op de grond onder een boom: bezaaid met nieuwsbrieven die ongelezen blijven tot het volgende seizoen of worden verwijderd zonder gelezen te worden. Ontvang je e-mails van afzenders waarvoor je je niet hebt aangemeld? Aan het einde van een e-mail moet altijd een link ‘uitschrijven’ staan. Schenk jezelf een glaasje limonade in, meld je af voor al die ongelezen nieuwsbrieven en bespaar tot 60 kg CO2-uitstoot in een jaar (wat gelijk staat aan de productie van 1 kg rundvlees)!

63 µg CO2 This image costed approximately 63 micrograms of CO2 to transfer.

07 / CC

Ingredienten
Appels of Gele Limoen
Uitstoot
4 g / e-mail

Limoen is een geurige en heerlijke vrucht, glanzend en groen. Drie voor een euro? Vaak komt het voor dat er maar één wordt gegeten terwijl de andere onaangeroerd blijven en opdrogen en geel worden. Hun lot is vergelijkbaar met veel cc: e-mails, ontvangen, ongelezen en langzaam aan relevantie verliezend. Integendeel, gele limoenen zijn nog steeds vol van smaak en zijn gebruikt om deze pittige limonade te maken.

Aankomende proeverijen

  Afgelopen proeverijen

  Boek een proeverij:
  Ben je geïnteresseerd in Sensing CO2 en wil je een gesprek aangaan en een unieke beleving creëren voor jouw organisatie of evenement, dan kan je hier contact met ons opnemen.
  Als je Sensing CO2 wilt exposeren, kan je hier onze technische briefing vinden.