spring naar hoofd content

Smart Devices

Slimme telefoons, auto’s, thermostaten, deurbellen, sloten, koelkasten, tablets, horloges, bands, assistenten, lichten, sleutelhangers, gordijnen … als je het kunt bedenken, is er waarschijnlijk iemand bezig om het ‘slim’ te maken. De belofte van apparaten die thuis, op kantoor en zelfs buitenshuis met internet zijn verbonden, is dat het ons leven comfortabeler, veiliger en aangenamer zal maken. Hoewel dat misschien waar is, is de keerzijde van de medaille de impact die deze tsunami van slimme apparaten op onze planeet heeft.

CO2 Impact Calculator

In de categorie slimme apparaten is de grootste impact de snelle groei van het aantal slimme apparaten dat we in huis en op kantoor brengen. De calculator laat zien hoeveel bomen je elk jaar moet planten om je huidige verzameling slimme apparaten te compenseren. Het projecteert ook het aantal bomen dat je jaarlijks over 3 jaar nodig zult hebben op basis van jouw groeitempo.

Tips

Wil je een groenere digitale levensstijl omarmen? Hieronder staan wat tips. Als je er een of meerdere selecteert, wordt deze lokaal opgeslagen. Dit is beter voor zowel de CO2-uitstoot als voor jouw privacy. Door een tip te selecteren, wordt deze toegevoegd aan je eigen strijdplan, waar je altijd naar kunt terugkeren op de Take Action pagina.

 • Geef prioriteit aan slimme apparaten die het energieverbruik verminderen

  Sommige apparaten hebben een netto positief effect omdat ze meer energie besparen (door efficiëntie) dan ze verbruiken. Denk bijvoorbeeld aan slimme lampen die alleen branden als dat nodig is.

  Toevoegen aan Take Action lijst:

 • Dim de helderheid van je schermen

  Het dimmen van de helderheid van jouw schermen van 100% naar 70% kan tot 20% van de gebruikte energie besparen en het vermindert de belasting van de ogen.

  Toevoegen aan Take Action lijst:

 • Sluit af en dood de vampier energie

  Apparaten die via een kabel of stekker direct op het net zijn aangesloten, blijven energie verbruiken terwijl ze niet nodig zijn.

  Toevoegen aan Take Action lijst:

Weet je hoeveel Amazones we moeten planten om het elektriciteitsverbruik van alle slimme apparaten in de wereld te compenseren?

Om de 50 miljard slimme apparaten die we tegen 2030 wereldwijd zullen gebruiken te compenseren, moeten we 25 extra Amazone-regenwouden planten om alleen al hun jaarlijkse elektriciteitsverbruik te compenseren. Omdat dat natuurlijk niet kan, moeten we slimmer worden in het maken, gebruiken en weggooien van onze slimme apparaten. Want als we dat niet doen, blijken onze superslimme huizen, kantoren en steden helemaal niet zo slim te zijn als het gaat om het tegengaan van klimaatverandering.

In de productieketen moeten factoren als wie het maakt, waar het wordt gemaakt en is ontworpen voor recycling fundamentele vragen worden voordat we een nieuw slim apparaat kopen. Bij het gebruik van de apparaten is het heel logisch om de stand-byverliezen te minimaliseren en prioriteit te geven aan ecologisch slimme apparaten. Bij het afvoeren zijn producenten die circulair recyclen aanbieden de beste keuze.