spring naar hoofd content

E-mail

Wist je dat het verzenden en ontvangen van e-mail is een kernactiviteit geworden in ons dagelijks leven?

Terwijl je deze zin aan het lezen was, werden er zelfs meer dan 10 miljoen e-mails verzonden. Het is een van de belangrijkste technologieën geworden die we gebruiken om te communiceren. Met collega’s, klanten of partners. Maar ook met familie, vrienden en kennissen. Meer dan 4 miljard mensen over de hele wereld gebruiken e-mail om elke dag meer dan 300 miljard e-mails te verzenden. Hoe beïnvloedt jouw e-mailgedrag de planeet? En hoe zit het met de organisatie waarvoor je werkt?

CO2 Impact Calculator

Wist je dat gemiddeld 47% van alle e-mails die we ontvangen spam is? En dat 24% bijlagen bevat? Dit verschilt natuurlijk per persoon, net als het aantal e-mails dat je per dag verstuurt en ontvangt. Om deze calculator te bouwen, hebben we kennis gebruikt over soorten e-mails, groottes van e-mails, leestijden, apparaten waarop de e-mail wordt gelezen, aantal geopende e-mails, opgeslagen versus verwijderde hoeveelheden. Ze hebben allemaal invloed op het elektriciteitsverbruik bij e-mailgedrag. Maar niets is zo belangrijk als het aantal e-mails dat men op een gemiddelde dag verstuurt en het % van die e-mails dat een bijlage bevat. En als je denkt dat je impact acceptabel is, kijk dan wat de organisatie waarin je werkt als geheel uitstoot.

Tips

Wil je een groenere digitale levensstijl omarmen? Hieronder staan wat tips. Als je er een of meerdere selecteert, wordt deze lokaal opgeslagen. Dit is beter voor zowel de CO2-uitstoot als voor jouw privacy. Door een tip te selecteren, wordt deze toegevoegd aan je eigen strijdplan, waar je altijd naar kunt terugkeren op de Take Action pagina.

 • Afmelden voor nieuwsbrieven

  Slechts 2 op de 10 nieuwsbrieven worden geopend en een gemiddelde internetgebruiker ontvangt meer dan 4.000 nieuwsbrieven per jaar. Afmelden voor nieuwsbrieven is een van de snelste manieren om jouw e-mail impact te verminderen. Je kan je handmatig afmelden door naar de onderkant van een e-mail te scrollen en op de link “Afmelden” of “E-mailvoorkeuren wijzigen” te klikken. Om dit proces te vergemakkelijken zijn er tools van derden beschikbaar, zoals Unroll.me, Cleanfox of Mailstorm.

  Toevoegen aan Take Action lijst:

 • Nieuwsbrieven verwijderen

  Hoe lang blijft de informatie in een nieuwsbrief relevant? De meeste nieuwsbrieven worden onnodig bewaard. Alleen al in Nederland stoten ongeopende, opgeslagen nieuwsbrieven meer dan 1 miljoen ton CO2 per jaar uit. Dit staat gelijk aan het besturen van ongeveer 3 miljoen auto’s.

  Toevoegen aan Take Action lijst:

 • Stuur alleen e-mails naar wie ze moeten ontvangen

  Het beperken van ‘allen beantwoorden’ en streng zijn in het plaatsen van mensen in CC kan veel doen voor jouw impact. Ongeveer 75% van de e-mails die je in CC/reply all ontvangt, wordt door de ontvanger als irrelevant en onnodig beschouwd.

  Toevoegen aan Take Action lijst:

 • Bijlagen in mailbox verwijderen

  Gemiddeld bevat 24% van onze e-mails bijlagen. Zij zijn de echte beïnvloeders van e-mailimpact. Natuurlijk is het verzenden van bijlagen een efficiënte en gemakkelijke manier om documenten, afbeeldingen of presentaties te delen. Maar er zijn een paar dingen die je misschien wilt doen om een slimmere verzender en ontvanger van bijlagen te zijn.

  Toevoegen aan Take Action lijst:

 • Het delen van bijlagen verminderen: werk in gedeelde omgevingen

  Moet je veel documenten, afbeeldingen of presentaties delen omdat je anderen nodig hebt om samen te werken? Een makkelijke manier is om werk te delen op de digitale werkplek. Om de ander eraan te herinneren waar het is opgeslagen, kan je een hyperlink gebruiken die verwijst naar de gedeelde map of naar een specifiek document, afbeelding of presentatie.

  Toevoegen aan Take Action lijst:

 • Omvang van bijlagen verkleinen

  De twee belangrijkste bijdragen aan een groot PDF-bestand zijn overbodige teksten en grote afbeeldingen. Je ka de grootte van jouw bijlage verkleinen, converteren en downsamplen in de instellingen voor opslaan. In de meeste gevallen past het nog steeds bij het doel van lezen, samenwerken of verbeteren. Alleen als je een bestand (grootschalig) wilt laten afdrukken, dien je rekening te houden met de vereiste resoluties. Comprimeren zou het ook gemakkelijker maken om via e-mail te delen en is niet te groot op de websites.

  Toevoegen aan Take Action lijst:

Wist je dat het lezen van je e-mail op je mobiel een stuk groener is dan het lezen van je e-mail op een desktop?

Iets meer dan de helft van alle e-mails (54%) wordt gelezen op een desktop, 46% wordt gelezen op een mobiel apparaat. Dit kan een laptop, een tablet of een telefoon zijn. In feite is het gebruik van jouw telefoon om e-mail te lezen verreweg de groenste manier omdat het veel minder elektriciteit verbruikt om de taak te voltooien.

Hoe belangrijk e-mailen in ons dagelijks leven is geworden, is veelvuldig onderzocht. Degenen onder ons met een kantoorbaan besteden gemiddeld meer dan 2,5 uur per dag aan het controleren, lezen en schrijven van e-mails. Een goede strategie voor e-mailen leidt niet alleen tot minder impact op de planeet, maar heeft ook veel gezondheidsvoordelen.

Sinds enkele jaren is er één dag in het jaar waarop veel meer e-mails werden verzonden dan op welke andere dag dan ook. We kennen deze dag als Black Friday.