spring naar hoofd content

Searching

Wist je dat?

Het gebruik van zoekmachines is voor velen van ons de toegangspoort tot internet geworden. Elke seconde zoeken we samen alleen al meer dan 4 miljoen keer op Google. Elk teken dat we in onze zoekbalk typen, activeert een nieuw verzoek wanneer automatisch aanvullen is ingeschakeld, en elke zoekopdracht gebruikt veel servers om het antwoord weer te geven. Aangezien we bijna nooit verder zoeken dan de eerste pagina, en we niet meer dan 8 hits openen voordat we opnieuw gaan zoeken, kunnen we concluderen dat veel zoekopdrachten overbodig zijn.

CO2 Impact Calculator

Elke zoekopdracht verbruikt naar schatting 3Wh elektriciteit. Dit betekent dat de CO2-impact van zoeken sterk gecorreleerd is met het aantal zoekopdrachten dat we doen. Wereldwijd voeren we 115 zoekopdrachten per persoon per dag uit. Lijkt veel meer dan verwacht? Niet helemaal, want automatisch aanvullen activeert nieuwe verzoeken met elk teken dat je in de zoekbalk typt.

Tips

Wil je een groenere digitale levensstijl omarmen? Hieronder staan wat tips. Als je er een of meerdere selecteert, wordt deze lokaal opgeslagen. Dit is beter voor zowel de CO2-uitstoot als voor jouw privacy. Door een tip te selecteren, wordt deze toegevoegd aan je eigen strijdplan, waar je altijd naar kunt terugkeren op de Take Action pagina.

 • Automatisch aanvullen uitschakelen

  De gemakkelijkste en grootste impact die je kan maken, is door de functie voor automatisch aanvullen uit te schakelen in de instellingen van jouw zoekmachine. Als je een gemiddelde zoeker bent, kan dit jouw impact met een factor 15 verminderen.

  Toevoegen aan Take Action lijst:

 • Vermijd onnodige zoekopdrachten

  Veel van de uitgevoerde zoekopdrachten zijn in feite om eerder bezochte websites te bezoeken. Het is jammer om hiervoor de kracht van zoekmachines te gebruiken. Er is een betere manier.

  Toevoegen aan Take Action lijst:

 • Gebruik milieuvriendelijke zoekmachines

  De meesten van ons gebruiken Google als onze standaardzoekmachine, maar er zijn andere, milieuvriendelijkere en privacyvriendelijkere opties.

  Toevoegen aan Take Action lijst:

Wist je dat zoekmachines geen websites rangschikken en weergeven, maar webpagina’s rangschikken en weergeven?

Elke pagina op een website wordt gescand op trefwoorden en zinnen en gerangschikt volgens de formule van de zoekmachine. Dit betekent dat elke pagina op elke website in de zoekresultaten kan verschijnen. Dit proces is zo veeleisend dat een enkele zoekopdracht ongeveer dezelfde hoeveelheid rekenkracht gebruikt die nodig was om de Apollo 11-astronauten naar de maan te sturen. Onze zoekopdrachten op Google verbruiken maar liefst 63.000 GigaWatt per jaar. Dit is bijna 3 keer de totale Nederlandse duurzame energieproductie. Ze beweren 100% duurzame energie te gebruiken voor hun bedrijfsvoering, maar daar hoort een groot deel van de energie uit biomassa bij.